travel

Smulor från Paris

Min resa var så kort och så… plötslig, att jag inte direkt hann acklimatisera mig. Jag landade inte riktigt mentalt, you know. Plötsligt var jag bara där, mitt i en Edith Piaf-låt, trött och en aning förvirrad. Första dagen gick jag som i en dimma, halvt som en robot, förstod ingenting vad som sades omkring mig, förstod ingenting vad som sades till mig. Hade lust att gråta emellanåt. Men så småningom lättade det och jag tillbringade största delen av den kvarvarande tiden med att gå omkring på gatorna och i parkerna gnolande på Smokies “I’ll meet you at midnight”. Och så log jag, med hela ansiktet. Svängde kjolsfållen än hit än dit med ena handen. Förbannade mina skoval som fick mig att använda tre compeed på en enda dag.
Normi reissu alltså.

Jag blev scammed vid Louvre (kunde sparka mig själv gul o blå), njöt av de släta stensätena vid Louvrens yttre borggård, åt glass sittande på en grön stol i Tuilerierna, beundrade Eiffeltornet från Palace de Chaillot, blev antastad av ett gäng unga män (you’re so pretty, are you married etc.), åt mitt livs värsta måltid i turisttrappernas turisttrap, masserade mina fötter i Luxembourg-parken, blev irriterad på fotande japaner på en flodbåtskryssning, åt underbart god fylld batong, besökte Notre Dame kl 8 på morgonen och hörde duvorna flaxa högt uppe i the nave, åkte till Basilique St Denis och förlorade mig i dess skönhet och dess rymd, i sorgen och i skymfen som gravarna genomgick under revolutionen, njöt av de små bakgränderna i Montmartre, stod uppe på Arc de Triomphe och såg på solnedgången, sökte cykelbyxor att ha under kjolen och shoppade té på Gallerie Lafayette, swishade än hit än dit med metron, satt framför Hotel De Ville och åt macarones till morgonmål, våndades över det fruktansvärt turistiga området omkring Sacre Coeur (de där säljarna av alltmöjligt skräp som konstant rycker och drar i dig), försökte få kontakt med det historiska i Sainte-Chapelle och Conciergerie (några kinesiska tourgroups vällde omkring och fick mig att känna mig som en del av en exploatering, där äktheten i monumenten, skönheten och det delikata fullständigt försvann bakom ett kacklande och tjattrande), och njöt av hotellets fantastiskt mjuka lakan.
Lite av mina eskapader. Allt inom loppet av cirka två dygn.

Några bilder till. En stor del är ännu oediterade. Arbetet stör fritiden, arma dagar.

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Smulor från Paris

    • De fanns i mina tankar, absolut o på riktigt, för Paris utan dig är liksom inte samma sak mera. O du var saknad! Paris är inte staden för ensamresa, för mig. Märkte jag.
      Vi måst absolut försöka ses här i nåt skede, he e allt fö läng sen sist, IGEN. Jag kommer antagligen till Kokkola först i augusti, men… Vi ska se.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s