travel

Occupy Wall Street


Man kan vara av många åsikter när det gäller USA, dess politik, kultur etc. Men en av de saker som det stora landet i väster ska ha credit for är individens rätt att säga sin åsikt. Individens rätt att få utrymme, vad det utrymmet än utnyttjas för. Så där allmänt sagt. (Klart det finns mer intoleranta samhällen också där på andra sidan Atlanten, klart att det nu inte alltid fungerar så, men vi säger nu så här i överlag.)

Ta Occupy Wall Street-rörelsen. Som nu i snart en månad campat i Park Zuccotti invid WTC, nära Wall St. Vi gick förbi med mamma och följde med en stund. Hur de skrev plakat, sjöng, diskuterade med andra nyfikna, med pressen, med varandra. Hur de med jämna mellanrum tog upp en marsch som gick runt ett kvarter, slog på trummor, proklamerade. Hur folk slöt upp bakom dem där de gick, helt randomly, en man i kostym, som ser ut som en Wall St haj han själv, tar upp ett plakat från marken och sällar sig till skaran, en medelålders kvinna i prydlig röd blus tar upp en annan och stämmer in i kören. Där går de på tåg. Och efter dem går fyra poliser i sakta mak. Runt, runt.

Tänk att de bara får vara där, använda sin röst, fortsätta proklamera. Såklart har det blivit en del problem med tiden, som med t.ex. sanitation, med att personer som inte har nåt med rörelsen att göra ha slutit upp med hopp om mat och sovplats osv, men ändå. Det var ganska förundransvärt att se hur människorna där bara gavs utrymme. Hur nyfikna new yorkare stannade upp och inledde diskussioner, argumenterade och protesterade, nickade och önskade good luck. Allt i god anda. Hur andra bara gick förbi spektaklet ätande sin lunch utan att ens så mycket som blinka. Hur folk som inte ens var av samma åsikt som rörelsen blev vilda av ilska ifall nån så mycket som viskade tanken på att kasta ut människorna ur parken. Hur normalt detta helt enkelt var. Hur viktig yttrandefriheten är. Över hundra personer campar i en allmän park och protesterar i flera veckor.
Why not?

 För att inte tala om Ben&Jerry’s nya glassmak, OccyPie Wall St, som de lånat av en pizzeria invid Park Zuccotti, som sålde pizzor med namnet OccyPie. Innovationen blomstrar.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s