travel, wandering thoughts

Tåg är svårt

I början på november hade jag glädjen att göra en minivisit upp till hemtrakterna. Njöt av att umgås med nära och kära, av att träffa broderns flickvän för första gången, kafetera med en vän jag inte sett på åratal.
Åkte tåg. Det har jag inte gjort på länge länge, ja det är så länge sedan att då var VR ännu folkets gunstling. Dieselloken plöjde genom snövallar höga som berg, man hade smörgåsar inpackad i smörpapper som evästä och konduktörerna gav dig en paffbiljett som han knäppte ett hål i med sin metalliska hålgörare. Ack det var tider det.
(Nå okej, så länge sen sist är det nog inte.)

Det känns så lätt att hoppa in i bilen, starta motorn och bara brisa upp längs vägarna, vrålande med i vad än som spelas i radion och försöka bonga fartkamerorna i tid.
Lättare än att köra de 60 kilometrarna till mosters, parkera bilen, gå till tågstationen, sitta på närtåget i 30 minuter, hoppa av, vänta på följande tåg, hoppa på, sitta på tåget i alla de där timmarna och stå och vänta på stationen i ösregn när den som skall hämta dig (läs: mamma) igen är sen. Speciellt när hemresan blir till ett enda “hoppa på tåget i Kokkola, stiga av i Pasila, inte orka vänta en timme på U-tåget, hoppa på S-tåget, stiga av i Köklax, inte orka släpa väskorna de där kilometrarna till bilen, hoppa i taxi, köra i tio minuter, stiga av och stiga in i den egna bilen för att köra de där 60 kilometrarna till Lojo”.
Allt det där tar lika länge, och ibland längre, än vad det tar för mig att köra.
Dessutom är de moderna tågsitsarna så oerhört obekväma att jag nästan tvingats ta till amputering när resan är över.
(Fast den där tidiga morgonen jag åkte över de österbottniska slätterna indränkta i dimsjokar, med en uppåtgående sol klar som tusen stjärnor smekande härligheten, var nog värd all smärta.)

häls. en som saknar de där underbara länsstolsaktiga rövsmekarna som de gamla snälltågen hade, samt att bo nära en tågstation

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s