travel

Gissa vart jag åker

Och då gick jag och beställde en resa. För den där veckan som jag plötsligt har ledigt i april. Inte semester. Bara ledig tid mellan arbetsskiften. Det finns stunder då skiftesarbete kicks ass. Inte många, men de existerar, som till exempel nu.
Titta på bilderna nedan. Gissar ni vart det bär hän? Och nej, inte Venedig, även om två av bilderna är just därifrån. Take these as a couple of hints.

Okej, okej, svar nedanom bilderna.


En bysantisk basilika, inifrån fylld till brädden med gyllene mosaiker. Den enda antika quadrigan som överlevt till vår tid. Tulpaner i mängd och massor.
Vad får man när man blandar allt detta?

Jo, Istanbul!
Klart som korvspad, eller hur.

Konstantinopel, den bysantiska världens centrum, legendariska Hagia Sofia, quadrigan som stals av korsfarare från hippodrommen och skeppades till Venedig, staden som gav Europa blomman med namnet tulpan. “Där har ni det”, säger hon och fnissar åt sin egen fiffighet.
Jag vet inte så mycket om Istanbul, men ju mer jag läser, desto ivrigare blir jag. Mötet mellan öst och väst, lagren av det bysantiska kejsardömet blandat med arvet av ottomanerna blandat med det moderna. Färger, smaker, kaos, fröjd. Och så till på köpet tulpanfestivalen som får stadens alla hörn och kanter att bara sprängas av mängden av blommor.

Detta skall bli great, det ska det. Bara jag kan handskas med försäljare, turkiska män och lite kulturchockar.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s