travel

Istanbul, du dotter av kaos

Åh. Var ska jag börja, hur ska jag börja… Det finns inga ord som beskriver det fenomen som staden Istanbul är. En organism.
Har aldrig varit med om något liknande, pulsen, människomängden, intrycken, trafiken, mångfalden… Ett allomfattande kaos som fick mig att under första dagen bara vilja stanna upp och skrika rakt ut där jag gick på gatan. Hjärnan på övervarv, utkastad i ett okänt element.
Istanbul är blandningen av historia och nutid, av bysantiska kyrkor och ottomanska moskéer. Av kvinnor i minikjolar och andra i svarta burkor. Av fallfärdiga otroligt vackra ottomanska trähus bredvid andra som är fullständigt renoverade. Av kvarterskatter med tusen olika personligheter. Av jättetankers som glider förbi lekande delfiner i Bosporen. Av gator så trånga att man känner att man kvävs i människomängden, av kullerstensgator så branta att man vill krypa uppför dem. Av underbara utsikter över Istanbuls myller av hus på stadens sju kullar. Av böneropens gutturala toner. Av att sakta tassa omkring strumpfota på underbart mjuka mattor i moskéer med håret och axlarna täckta av en ny scarf i himmelens färger. Av att brista i gråt under Hagia Sophias fullständigt obegripligt mäktiga dom. Av färjor som för människor över Gyllene hornet, över Marmara-sjön till öar, till Asien, till byar längs med Bosporen. Av Topkapi palatsets svala kakelväggar. Av avsaknaden av skyddsvägar. Av party på Istiklal Caddesi. Av att känna hur allting går upp och ner hit och dit. Ett konstant myller, ett konstant hummande. Lager på lager, 1500 år av historia körd i en mixer.
En bit av Rom, en bit av Barcelona, en bit av Paris. En stor bit av unikhet.

Det är vad Istanbul är.


Ett litet smakprov. Jag har bara editerat bilderna från min första resedag. Mer kommer efterhand.

Advertisements
Standard

2 thoughts on “Istanbul, du dotter av kaos

  1. Jag blev också hemskt betagen av Istanbul när vi var där en dag. Vill absolut tillbaka dit. Det var så annorlunda och så fint och så alldeles fantastiskt…!

    Like

    • Aj du har varit där, va roligt! Istanbul verkar inte vara på så många människors radar, av nån anledning. Eller åtminstone inte i Finland. Här reser man bara till Alanya för att sjunga finsk karaoke, så där tillspetsat. Och då är Turkiet fyllt till brädden med fantastiska ställen, av vilka Istanbul verkligen är en.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s