camera gear, photography ~ weddings

Jag, the bröllopsfotografen


Got my gear all cleaned up and ready to rock and roll.
Om man säger som så: ifall något går fel så har jag bara mig själv att skylla.

—–Cameratalk, de ointresserade bemöda sig icke att läsa vidare—-

* Två kamerahus: D700, D800
* Sex objektiv: 20/4, 35/1.4G, 50/1.4G, 60/2.8G, 85/1.4G, 70-200/2.8G
* En blixt: SB-600
* En reflektor
* En stege
* Ett vitt lakan, en vit handduk
* två extra batterier
* 40GB minne på CF-kort (D700), 64GB på SD-kort (på D800:an med sina 36mp’s (otroligt nog ryms det enbart ca 800 RAW-bilder på det kortet!))

Det var meningen att jag skulle hyra en D700, men eftersom den rackarn har det svårt på service så fick jag en D800 istället. Uh-oh. Sitter alltså ikväll och bekantar mig med nymodigheten och megapixelmonstret. Hyrde också 50/1.4G:an, som back-up, just-in-case osv. För man vet aldrig vad som händer. Varifrån? Vuokrakamera.fi var min vän i nöden.

Förberedelser: 35/1.4G, 85/1.4G och macro 60:an för närbilder på detaljer.
Kyrkan: 20/4 för några översiktsbilder, 35/1.4G och 70-200/2.8G. Jag kommer att stå bak i kyrkan hela tiden, med tillgång till en liten läktare.
Porträtter: främst 85/1.4G, med hjälp av 35/1.4G och 70-200/2.8G.
Festen: The whole she-bang, blixten för några rear sync-shots på dansgolvet

Jag känner ingen oro inför förberedelser, kyrkan eller festen, det går nog av bara farten, men porträttdelen, det ger mig lite huvudbry och får mig att smått angsta. Inte för att jag inte skulle klara av det, men jag känner att det där med att dirigera folk och i snabb fart komma på både bra positioner och också hitta rätta ljuset och bakgrunden i samma takt inte är en av mina starka sidor. Är mer en iakttagare än nån som tar en synlig, dirigerande roll, vilket passar utmärkt under resten av dagen. Har surfat nätet och hittat massor av inspirationsbilder som jag kommer att ta med och titta på ifall det låser sig. I allmänhet så tror jag allt blir bra ifall jag själv slappnar av och därmed får brudparet att slappna av. Om alla är avslappnade så behövs det egentligen inte ens så mycket dirigerande och stela poseringsställningar, det kommer liksom naturligt. Och det är precis det jag vill åstadkomma, naturliga bilder av människor som ser avslappnade och naturliga ut, bilder som utandas de känslor paret känner för varandra istället för clichéaktiga poseringar. Yeah.

Wish me luck!

Advertisements
Standard

6 thoughts on “Jag, the bröllopsfotografen

 1. Lycka till! Är övertygad om att det går jättebra! Och jättemassor med tack för tipset på detdär hyr-stället. Letade som en galning efter att kunna hyra objektiv förr-förra våren men hittade INGENTING. Nå nu vet jag!

  Like

  • Tack, vi hoppas det, :). Jag tror att Vuokrakamera startade typ ifjol höstas nångång, så de är ganska nya. Vet ett annat ställe, men de har bara Canon, så tack och lov existerar de här typerna! Jättebra service fick jag och de har höga krav på sin kalusto, allt är i toppskick, så kan varmt rekommendera dem ifall det nångång behövs. Inte är det billigt direkt, men hujsigt mycket billigare än att köpa ett eget nytt kamerahus… Man får bara ta tillräckligt med betalt av klienten, :).

   Like

 2. Det verkade ju gå bra!=) Hur gillade du D800:n? Tyckte du att du hade användning för all utrustning du hade med? Jag hade mitt senaste brudpar att ta fart och hoppa lite innan vi började med de verkliga porträtten, just för att få dem att skratta och tjoa och bli lite mer avslappnade. Det fungerade dessutom =)

  Like

  • Som helhet helt okej, :). Några förargliga misstag blev det, men that’s life, I’ll get over it och gör inte om dem.
   Ah, D800:n. Märkte det ordentligt vid porträtten, ute i dagsljuset. När jag tittade på screenen så sa jag bara “wow”. Bilderna har helt enkelt så mycket mer dynamik, så mycker mer detaljer. Färgerna var djupare och jaa, man såg en tydlig skillnad. Dessutom är den lättare än D700:n, det märkte jag också i slutet på dagen efter att ha släpat på dem båda i 12 timmar. Skillnaden är inte stor, men den finns där. Provade inte dess alla nymodigheter eller så, men testade 3D-fokuseringen och den fungerade nästan galant på dansgolvet. Det är något jag gärna skulle fota mer med. Använde mest AF-S med center point som jag brukar, och tyckte under kvällen att D800:n hade en aning mer svårt för att fokusera än min D700. Men när jag lämnade tillbaka kameran och frågade om just detta, så visste ägaren att D800:n faktiskt kan lock a target i två stop mörkare förhållanden än D700:n. Man måste bara veta hur man använder den och förstå hur man får den att göra det. Vilket jag såklart inte klarade av med mindre än en dygns erfarenhet av bodyn. Han berättade likaså att man med D800:n bl.a. får mycket mer detaljer fram från skuggor, att det är en jättebra kamera att fota med mitt på dagen då skuggorna kan vara tvära.
   En annan sak som jag tror att jag skulle tycka om är att man på D800:n kan ställa in den att automatiskt känna igen brännvidden på objektivet och inte använda en slutartid som är längre än den brännvidden. Fast som jag sa i en annan kommentar så gjorde jag där en braknybörjarmiss (en sådan jag med de kunskaper jag nu har absolut inte borde göra) då jag ivrigt satte på den och liksom fullständigt glömde bort att jag på min egen kamera alltid använder minst 1/100, sådär på språng alltså. Då står man då där utanför kyrkan, i något som verkar vara bra dagsljus, med en 35mm:s objektiv inställd på f/4 och fattar inte att kameran gått ner till 1/40 med ISO 100. Resultat? Folk som rör sig blir suddiga i kanterna. Ett brudpar blir suddigt i kanterna. Men inte så suddiga att man skulle märka det på kamerans screen direkt, nej, det gör man först när man öppnar filerna på datorn. Det var en oerhört tuff läxa jag lärde mig där kan jag berätta.

   I överlag var jag muchos impressos med D800:n, verkligen. Och har t.o.m. njutit lite av att kunna croppa vilt några av bilderna. Det enda som stör mig är storleken på filerna och hur den äter upp datorns hårdskiva. Jag menar, 50MB per bild?! Sjuka saker. Men saknar nog en aning redan den där nya bodyn, min D700 känns nu en liten aning dammig och… gammal. Screenen känns en liten aning matt och knapparna en liten aning för tantiga. You know.
   Kommer att hyra D800:n igen till en annan bröllopskeikka och gör det med glädje. Tills dess måste jag bara städa upp min dator och flytta över äldre bilder helt till externa skivor.

   Använde egentligen nog all min utrustning, förutom reflektorn. Det var helt enkelt så jädrans bra ljus att den inte behövdes, molnigt och jämnt. 70-200:n fick sin första workout och även om den var oumbärlig i kyrkan så tror jag den också fick mig att på sätt och vis hålla avstånd, speciellt på festen. Att istället för att “tvingas” gå närmare för att fånga reaktionerna med min 85:a så höll jag mig längre bort och zoomade in. Vilket ju iofs är helt okej, men tror att jag skulle få mer keepers om jag bara höll mig närmare. En till läxa där.
   Macron använde jag till slut bara på några ringfoton på festen, 20/4 för två översiktsfoton i kyrkan. Allra mest använde jag min 85:a, den är helt klart min absoluta favorit, därpåföljt av 35/1.4:an. Kommer att dra med mig samma lass nästa gång också, :).

   En till bra sak som D800:n förde med sig är att jag var tvungen att ladda ner trial-versionen av Lightroom 4 för att kunna behandla bilderna. Kommer bestämt att köpa programmet när försökstiden är över. Det går SÅ galant att editera bilder, speciellt då det handlar om flera från samma ställe med samma ljusförhållanden. Bara att redigera en och sedan kopiera över ändringarna på alla. Fantastiskt enkelt och bra. Är helt Lightroom-frälst, :). Ändrar fortfarande en del av bilderna till svartvitt i Elements, där jag har en action till just det, men annars så har jag helt bytit program nu.

   Sådana saker, var det tillräckligt utförligt? 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s