travel

California Road Trip ~ dag 3

Tidigt på morgonen startade vi iväg från Monterey, med kursen söderut, mot Cambria. 165km längs med Pacific Highway 1, längs med kustens klippor. Förbi Big Sur. En av de mest legendariska vägsträckorna i USA. Trakten var så oåtkomlig att den första vägen byggdes först på 1930-talet, och varje år vill naturen återerövra kusten med hjälp av jordskred.
Vi hann inte långt innan vårt första stopp: Point Lobos State Park. Kallad av Robert Jeffers, en amerikansk poet, som “the greatest meeting of land and sea in the world”.
Det var vackert, ja. Monterey cypresser, det starkt blå havet, pelikaner, gigantiskt sjögräs, höga kullar, skäggiga träd, röd lava, sten och sand, tidvattenpölar med havsanemoner. Lite som kusten vid Kroaten kanske. Vi spenderade tre timmar och hann gå två av naturstigarna innan vi var tvungna att åka vidare.


Vägen kurvade sig än hit än dit, havet glittrade. Vi körde över Bixby Bridge och kom till Big Sur, där vägen var kantad av redwoods.


En enfilig väg ledde ner till Pfeiffer Beach. En gömd pärla, där vinden regerade och sanden virvlade. Där strömmarna är så starka att även vadning är förbjudet. Men ack vad vacker platsen var! Lila sand? Pfeiffer beach has it.Många rovfåglar cirklade ovanför vägen, men såg tyvärr inga california condors.


En av de mest fotograferade ställen på västkusten, McWay Falls i Julia Pfeiffer-Burns State Park. Tänkte nästan skippa den eftersom jag sett så många bilder att det nästan kändes onödigt att stanna för att se den med egna ögon. Vi hade ju så lite tid på oss.
Tur så stannade vi.
För detta var något som inga bilder kan do justice. Så magnifikt, så vackert. You had to be there för att förstå.


Den sista sträckan innan Cambria var den svåraste att köra. Hiskeliga kurvor och en väg som gick precis vid klippkanten. Kvällssolen färgade allt gyllene och vi körde i 30km/h.
Vi stannade för att se solnedgången vid Piedras Blancas, såg himlen färgas orange och allting bli mörkt. Cambria var en halvtimme längre bort.
165km tog oss en hel dag att köra. Vi kunde ha gjort det ännu långsammare.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s