travel

California Road Trip ~ dag 4

Cambria fick oss igen lite att våndas med sin skönhet, pittoreskhet, småstadsamerikanskhet. Oss, som inte hade en extra dag att spendera i staden. Staden, där främlingar hälsar på varandra, där varenda hus deltog i en fågelskrämmetävling, där butiksbiträdet vi köpte öronhängen av på kvällen vinkade energiskt åt oss från andra sidan vägen följande morgon.
Men vi måste vidare, österut. Goodbye coast, hello Central Valley, Yosemite here we come!

Det var en resa över svindlande sköna, gyllene kullar. Över vindistrikt med vingårdar så långt ögat kunde se. Över öken. Över olivträds- och majsodlingar. Förbi monstertruckar och palmbeklädda reststops. Förbi betande kossor.
In i the Sierra foothills med gamla guldgruvestäder där gamla skjul restaurerats till museum.


Vi kom till Yosemite. Till ett landskap med träd så enorma att min mun inte ville stänga sig i sin förvirran. Tallar stora som redwoods. Tallar som doftade vanilj om man sniffade riktigt nära. Mäktighet.
Vi vandrade uppför Sentinel Dome och kände hjärtat banka vilt i den tunna luften däruppe. Stegen var tunga, halsduken behövdes mot kylan. Luften var ack så klar.
Vi såg vår första jordekorre, den rörde sig kvickare än en näbbmus.


Det blev solnedgång och det blev hisnande vyer indränkta i ett gyllene ljus. Vi stannade vid Tunnel View och söp in Ansel Adams mest berömda scen och kom ner till the Valley i mörkret.
Åt pizza, schasade bort tvättbjörnar, packade in all mat och alla toalettsaker i en björnsäker låda, såg den vackraste stjärnhimlen och sov i ett uppvärmt tält. En upplevelse som i sin helhet blev en av mina favoriter på resan. Den natthimlen, de lysande tälten som ett pärlband i mörkret, det MÖRKRET. Att stiga upp innan soluppgången, tassa iväg mot wc:n i pyjamas, känna den kyliga luften bita mig i kinderna, viska godmorgon åt alla som kommer emot, höra fåglarna, se rådjuren, känna stillheten, duscha i den kommunala duschen, klä på mig vandringskängorna. Det var fantastiskt.


(Ser ni Andromeda-galaxen i stjärnbilderna? Häftigt!)

Advertisements
Standard

4 thoughts on “California Road Trip ~ dag 4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s