travel

California Road Trip ~ dag 7

Från öknens djupa och allomfattande tystnad till en fredagskväll i Las Vegas. Denna dag var definitivt en dag av kontraster.

Vid soluppgången tog vi bilen och körde en bit till sanddynerna. Steg ut i en värld där vattnet forsat fram under natten. Där vägarna var täckta med grus och små floder. Där sanden var så hårt packad att det var som att gå på asfalt. Där luften var ren och klar. Där en underbart doftande buske spred ut sin fräscha doft.

Vi gick en stund ute på dynerna, stod uppe på högre toppar, blickade ut i fjärran. Så tyst att en viskning kunde höras på lång väg. Som att vara i ett vakuum, där inget rör på sig, ingenting hörs. Otroligt.

En stund senare kom regnmolnen med vätan igen, och vi gick tillbaka mot bilen, lite våta, en aning saliga


I vanliga fall skulle temperaturen ha visat mellan +30-40’C den här tiden på året. Ganska milt det också i Death Valley-mått mätt. Under vårt dygn i ett av de hetaste platserna på jorden mötte vi regn, åska och en värme som aldrig översteg +20’C. Denna morgon visade mätaren inte ens 15 grader.
Park rangers plogade vägarna rena från grus, solens strålar silades fram genom molnen och delar av dalen hade tillfälligt blivit till en sjö.
Den andra stora besvikelsen på denna resa: att inte ha möjlighet att köra till Badwater, den lägsta punkten, saltfälten. Vägen var stängd pga. mudflows.


Istället körde vi till Zabriskie Point och fortsatte sedan mot Dante’s View, för att ens se Badwater ovanifrån.


Ett till ögonblick av “int ska vi väl opp dit int…?” Men dit upp for vi, till molnen och Dante’s View, 1669 meter över havet. Sista biten av vägen var graderad som 15% uppför och där gällde det att gasa på.
Molnen de kom och de gick, de svirvlade nedanom oss, ovanför oss, omkring oss. Ena minuten var det klart, nästa såg man inte ens personen du stod bredvid. Det var kallt, det var blåsigt, det var fantastiskt.
(Som kuriosa, det var här Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, R2-D2 och 3-CPO stod när de tittade ut över staden Mos Eisley i Star Wars IV: A New Hope.)


Efter att ha kört genom mäktiga landskap anlände vi på sena eftermiddagen till the City of Sin and CSI, Las Vegas.
Den staden och de känslor den väckte i mig förtjänar ett helt eget inlägg.

Dagens saldo: 272 km.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s