travel

Idogt arbetande

Det som verkligen känns som en utmaning på skolan är alla uppgifter som kräver att vi fotar något noga uttänkt. Till exempel en central komposition, eller något med gyllene snittet. Eller ett foto med rena färger och ett annat med brutna. Eller så ska vi välja en bildkonstruktionsteori och bygga upp en bildserie kring den, i just den stilen. Eller fota samma objekt med tre olika brännvidd och berätta en olika historia med varje. Etc etc etc. Det är tufft, för jag är absolut inte van vid att gå ut med en tydlig tanke i huvudet, speciellt inte när det gäller hur bilden ska byggas upp. I vissa fall skriker mitt inre av protest, för det är inte så mitt fotograferande fungerar. Nej, först väljer jag objektet och sedan hur jag fotar det.
Men det är så utbildningen fungerar och jag lär mig hela tiden. Det är nyttigt att tänka på saker från nya vinklar, även om hjärtat mycket motvilligt och med en aning mord i blicken hasar där bakom medan man försöker få något till stånd. Och vet ni, redan nu, efter ca tio gjorda uppgifter, så känner jag att det sakta men säkert lossnar. Och det om något är en sak att hurra över, för det var det jag var mest orolig över inför skolstarten, hur jag skulle klara av att på beställning trolla fram det ena och det andra. Det går, om inte ännu galant, men det går. Awesome.
På det så slänger jag in en till hög med diverse bilder från Kalifornien. Helt nya denna gång. Upphittade i mitt sökande efter vissa slags färger i min bildbank. (Kanske jag snart orkar ta itu med Lapplandsbilderna från september också. Håll tummarna.)

Se, joka tuottaa minulle eniten vaikeuksia koululla on ne lukuisat tehtävät, jotka velvoittavat meidät kuvaamaan tietynlaisesti. Esimerkiksi käyttämällä keskitettyä sommittelua tai kultaista leikkausta. Tai kuvaamalla yhden kuvan, joka koostuu puhtaista väreistä ja toisen, joka koostuu murretuista. Tai sitten joudumme valitsemaan yhden kuvasuunnitteluteorian ja rakentamaan kuvasarjan sen ympärille. Tai kuvaamalla samaa kohdetta kolmella eri polttovälillä, pyrkien kertomaan kolme eri tarinaa näillä kolmella kuvalla. Jne jne jne. Se on rankkaa, koska en ole tottunut lähestymään valokuvausta valmis kaava päässäni, varsinkaan kun on kyse siitä, miten rakennan kuvaa. Toisinaan sisimpäni huutaa vastalauseitaan, koska oma orgaaninen valokuvaus ei toimi tällä tavoin. Ei, ensin valitsen kohteen ja sitten miten kuvaan sen.
Mutta näin koulutus toimii ja opin koko ajan. Ymmärrän täysin miksi näin toimitaan ja on hyvinkin tärkeää ajatella asioita eri näkökulmista, vaikkei se ainakaan ensin tunnu kovin luontevalta. Ja tiedättekö, jo nyt, kun minulla on takana noin kymmenen valmista tehtävää, koen, että jotain irtoaa, jokin lukko avautuu. Tämä jos jotain on juhlimisen paikka, koska sitä minä pelkäsin kaikkein eniten ennen koulunalkua, etten osaisi tuottaa materiaalia käskystä. Osaanhan minä, vaikken kovinkaan hyvin vielä, niin ainakin kykenen siihen. Mahtavaa.
Heitänpä vaan samalla myös vähän lisää kuvia Kaliforniasta, ihan huvin vuoksi. Tällä kertaa jokainen niistä on teille uusi tuttavuus. Voitte tietenkin pidellä peukkujanne ja toivoa, että kohta ehtisin ja jaksaisin työstää syyskuun Lappi-kuvia. Joo.

DSC_9220{web} DSC_9485{web} DSC_9928{web} DSC_9957{web} DSC_9659{web} DSC_0053{web} DSC_0535{web} DSC_0556{web} DSC_0757{web} DSC_0784{web} DSC_1392{web}

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s